Een plaattaart is altijd lekker en makkelijk om te maken. Zeker met het verse bladerdeeg op rol van Tante Fanny. Uitrollen en het bladerdeeg kan meteen op de bakplaat door het handige bakpapier. Bij Uit Pauline’s Keuken doe ik mee met de topmember actie en 1 van de opdrachten is een plaattaart maken. Ik heb een tijdje zitten nadenken welke ingrediënten ik wilde gaan gebruiken. Ineens moest ik denken aan haring. Sinds een aantal weken zijn de Hollandse Nieuwe weer te verkrijgen. Dat vind ik altijd zo lekker! In combinatie met cottage cheese, radijsjes, Amsterdamse uitjes en augurken is de plaattaart met haring heel goed gelukt!
Aantal: 2 personen
Bereidingstijd: 15 minuten + 15-20 minuten oventijd
Ingrediënten:
- 1 rol bladerdeeg Tante Fanny
- 1 ei
- 200 gram cottage cheese
- Sap van 1/4 citroen
- Zout
- Peper
- 3 haringen
- 4 radijsjes
- 7 Amsterdamse uitjes
- 3 kleine augurken
- 2 handen gevuld veldsla
Benodigdheden:
- Oven
- Bakplaat
- 2 schaaltjes
- Kwastje
- Vork
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden en haal de bakplaat uit de oven.
- Rol het bladerdeeg uit over de bakplaat. Vouw de randjes om en druk goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Roer een ei los in een schaaltje en smeer daarmee de randen van het bladerdeeg in.
- Meng in een ander schaaltje de cottagecheese, citroensap, zout en peper. Verdeel dit over de bodem van het bladerdeeg.
- Zet de bakplaat met bladerdeeg voor 15-20 minuten in de oven.
- Haal de plaattaart uit de oven als het bladerdeeg goed is gebakken en de randen wat bruin zijn gekleurd. Laat even afkoelen.
- Verdeel de sla over de plaattaart en leg daarop de haringen.
- Snijd de radijsjes in plakjes en de augurken in de lengte doormidden.
- Verdeel de radijsjes, Amsterdamse uitjes en de augurken over de plaattaart met haring.
Kokkerellen met Suus – inspiratie:
Een heerlijke plaattaart met brie, spekjes en in rode wijn gekarameliseerde ui. Fantastisch lekker als avondeten en het kan prima op een borrelplank!