Poké bowl met verse tonijn

Poké bowl met verse tonijn

Poké bowl met verse tonijn

Er staan veel lekkere recepten op mijn ‘to cook’ lijstje. Eén daarvan is een poké bowl met verse tonijn. Een poké bowl is een traditioneel gerecht uit Hawaii, een staat van Amerika waar ik heel graag naar toe zou willen gaan. Poké betekent ‘snijden’ en verwijst naar vers gemarineerde vis. Bowl betekent ‘kom’ waarin alle ingrediënten worden geserveerd. Een poké bowl ziet er niet alleen heel kleurrijk uit, het is ook nog eens heel erg lekker. Heb jij al wel eens een poké bowl gemaakt?

Aantal: 2 personen

Bereidingstijd: voorbereiding: 30 minuten (sushirijst koken en tonijn marineren) + 20 minuten

Ingrediënten:
  • 250 gram sushirijst
  • 350 ml water
  • 5 theelepels sushi azijn
  • 1/2 theelepel zout
  • 200 gram verse tonijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel olijfolie / sesamolie
  • Sap van een 1/2 limoen
  • Peper
  • 100 gram gerookte zalmblokjes
  • 1 avocado
  • 1/2 mango
  • 6 radijsjes
  • Halve komkommer
  • 10 gram sesamzaadjes
  • Eventueel: kwarten limoen en sojasaus
Benodigdheden:
  • Pan met deksel
  • Grote ovenschaal
  • Steelpan
  • Kaasschaaf
  • Koekenpan
  • 2 schaaltjes
Bereidingswijze:
Sushirijst:
  1. Bereid de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking van de sushirijst: Doe 250 gram sushirijst in 350 gram koud water en breng aan de kook. Laat gedurende 10 minuten onder de deksel doorkoken. Zet het vuur uit en laat de sushirijst gedurende 15 minuten staan met de deksel op de pan. Belangrijk: haal gedurende 15 minuten de deksel niet van de pan.
  2. Verdeel de sushi rijst over een grote ovenschaal en laat volledig afkoelen.
  3. Maak ondertussen de marinade volgens de aanwijzingen op de verpakking. (hierbij heb ik 1/2 theelepel zout toegevoegd ipv 1 theelepel zoals aangegeven) Verwarm de marinade (rijstazijn en zout) en vermeng deze voorzichtig met de rijst wanneer deze afgekoeld is.
Tonijn marineren:
  1. Snijd de verse tonijn in blokjes van 1,5 cm bij 1,5 cm.
  2. Maak een marinade met de sojasaus, olijfolie / sesamolie, limoensap en peper.
  3. Roer de tonijn goed door de marinade en laat een tijdje afgedekt met vershoudfolie in de koelkast staan.
Poké bowl:
  1. Rooster even kort de sesamzaadjes in een koekenpan. Laat daarna afkoelen.
  2. Schaaf de komkommer met de kaasschaaf in de lengte in plakken.
  3. Snijd de radijsjes in dunne plakjes en ook de mango en avocado in plakken.
  4. Verdeel de rijst over de 2 schaaltjes.
  5. Rol de komkommer op en zet rechtop de rijst.
  6. Leg de radijs, mango en avocado in de schaaltjes. Besprenkel de avocado met wat limoensap.
  7. Als laatste verdeel je de verse tonijn en zalmblokjes over de pokébowl.
  8. Je kan eventueel nog een pipetje met sojasaus vullen en in de rijst prikken.
  9. Bestrooi de poké bowl met verse tonijn met de geroosterde sesamzaadjes.
Vis | 3x sushi: nigiri, maki en uramaki

Kokkerellen met Suus – inspiratie:

Uitgebreide beschrijving om sushirijst te bereiden en de 3 meest bekende soorten sushi: nigiri, maki en uramaki te maken.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.