Vandaag niet een recept van mijzelf op Kokkerellen met Suus, maar een recept van mijn vriend. Toen ik mijn vriend leerde kennen, kookten we regelmatig samen. Dat is de afgelopen jaren wel minder geworden, maar soms maakt mijn vriend nog een gerecht. Deze stoofpot met riblappen en bier is echt fantastisch lekker. Veel ingrediënten en het moet een aantal uren staan pruttelen, maar dan heb je ook wat! Lekker om te combineren met aardappels, rijst of flatbread.
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 30 minuten + 4 – 5 uur pruttelen
Ingrediënten:
- 650 gram riblappen
- 100 gram gerookte spek
- 2 rode uien
- 2 takjes rozemarijn
- 1 theelepel venkelzaad
- 20 gram roomboter
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 winterpeen
- 250 gram kastanjechampignons
- 3 zoete aardappels
- 1/2 potje kappertjes
- 1/2 blikje ansjovis
- 5 knoflooktenen
- 1 pot Amsterdamse uien
- 1 Westmalle dubbel
- 5 laurierblaadjes
- Flinke scheut worcestershire sauce
- 1 prei
- 1 paprika
Benodigdheden:
- Stoofpan
- Sudderplaatje
Bereidingswijze:
- Zet de stoofpan op middelhoog vuur, smelt de roomboter en bak het spek. Rits de rozemarijn van de takjes en snijd samen met de ui fijn. Doe de rozemarijn, ui ansjovis en het venkelzaad in de pan.
- Snijd de riblappen in grove stukken van 2 cm en bak in de pan.
- Maak ondertussen de winterpeen, kastanjechampignons, knoflook en zoete aardappels schoon en snijd in stukken. Doe deze na 5 minuten in de pan.
- Doe ook de gepelde tomaten, kappertjes, Amsterdamse uien, laurierblaadjes, worcestershire sauce en Westmalle dubbel bier in de pan en roer goed door.
- Zet de pan met een sudderplaatje op laag vuur en laat het zo’n 4 uur pruttelen totdat het vlees uit elkaar begint te vallen. Roer de stoofpot met riblappen en bier regelmatig door.
- Maak de prei en paprika schoon, snijd in stukken, doe dit bij de stoofpot in de pan en laat het zo’n half uur mee pruttelen.
- Breng de stoofpot met riblappen en bier op smaak met zout en peper.
Kokkerellen met Suus – inspiratie
De stoofpot boeuf bourguignon is een Frans gerecht waarbij rundvlees wordt gestoofd in rode wijn. Een onwijs lekkere stoofpot in de herfst en winter!