Blog | nationale week zonder vlees

Van maandag 11 maart t/m zondag 17 maart was de Nationale week zonder vlees. Ook ik heb meegedaan aan deze week, vooral uit nieuwsgierigheid naar de smaak en structuur van vleesvervangers. Lees nu in de blog wat ik hiervan vond!
Door deze week ben ik niet veel veranderd in mijn keuzes om vlees te kopen. Normaal eet ik al niet elke dag vlees en het vlees dat ik koop zijn bewuste keuzes. Ik vind het belangrijk om biologisch vlees of vlees bij de landwinkel of boer te halen. Zo weet je beter waar het vlees vandaan komt. Wat ik wel ga veranderen is de hoeveelheid vleeswaren dat ik eet op mijn brood. Heb jij meegedaan aan de nationale week zonder vlees?

Voor de week zonder vlees kocht ik een aantal vleesvervangers: voor de lunch op brood, voor bij het avondeten en voor de borrel in het weekend.

Allereerst proefde ik op maandag de vleesvervangers voor op brood. Ik had Kips vega paté en Smaeck crème Américain gekocht. De paté vond ik echt geen succes. Met moeite heb ik mijn besmeerde boterham op zitten eten. De paté is gemaakt op basis van soja-eiwit en erwten-eiwit. Vooral de smaak van erwten proef je duidelijk. Erwten vind ik lekker, maar niet op mijn boterham. Ook de crème Américain smeerde ik op een boterham. Deze was duidelijk lekkerder, maar zeker niet de smaak en structuur van filet americain. Het lijkt meer op een groentespread. In de loop van de week heb ik het vaker gegeten, maar ik zal niet nog een keer zo’n bakje kopen.

Op maandagavond aten wij taco’s met bonen, paprika en AH kipstuckjes. Daar was ik erg nieuwsgierig naar. Qua uiterlijk lijkt het best op kip, zelfs vlezige draden zijn te zien. Maar qua structuur vond ik het taai en de smaak evenaarde niet de echte kipsmaak. De kipstuckjes zijn niet lekker genoeg om los te eten, maar in een gerecht prima te doen.

Op woensdagavond aten wij spinazie, aardappelballetjes en de Toscaanse carré van Garden Gourmet. Deze kende ik al, maar had het al jaren niet meer gekocht. En het was een goede koop, nog steeds erg lekker. Mogelijk zal ik dit wat vaker gaan kopen.

Op de andere dagen aten we een aantal recepten van de website. Want ja, ook daar heb ik (onbewust) lekkere vegetarische recepten staan. Zo aten we panzanella, courgettesoep en shakshuka.

Op zaterdagavond mochten eindelijk de vegetarische draadjesvleesch bitterballen de oven in. Mora en de vegetarische slager zijn er zeker in geslaagd om heerlijke bitterballen te maken. Qua smaak en structuur evenaarde dit de ‘echte’ bitterballen. Dit was een succes!

Zoals ik al had verwacht vond ik het lastigste om een goede vervanger voor vleeswaren op brood te vinden. Beide vleesvervangers bleken niet lekker genoeg te zijn om nog een keer te kopen. De vleesvervangers bij het avondeten waren beter, hoewel de kipstuckjes wat taai waren. En de bitterballen bij de borrel op zaterdagavond waren heerlijk!

Door deze week zal ik absoluut geen vegetariër worden, dat was ook niet mijn insteek van deze week. Ik was nieuwsgierig naar de smaak en structuur van vleesvervangers. Qua vlees kocht ik al vaker biologisch vlees of haalde vlees bij een boer of landwinkel. Hier zal ik zeker mee doorgaan, ik zie hier namelijk geen kwaad in. Ik eet niet elke avond vlees en kan echt genieten van een goed stukje vlees. Wel kan en wil ik wat veranderen aan de hoeveelheid vleeswaren die ik eet op mijn brood. Het is bewerkt vlees en daarnaast zijn er genoeg dingen die ook lekker zijn op brood, zoals een omelet, smeerkaas of zoet beleg.

Een vraag die voor mij overblijft na deze week is ‘hoe belastend is het voor het milieu om soja te verbouwen, te verwerken en daarnaast alle vleesvervangers te produceren?’

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.